“Kleur en grootte van roos vindt consument het belangrijkst”
Deze interessante en leuke artikle kwam ik pas tegen in bpnieuws.nl
Hoe tevreden is de consument over de roos? Bij welke gelegenheden koopt men een roos en is men bereid meer te besteden? Vanuit FPC Roos werkt FloraHolland aan een promotieplan met als doel de consument te activeren om meer rozen te kopen.
Snijbloemen vaak spontane aankoop
Eind 2015 is een onderzoek gehouden onder consumenten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over het imago en koopgedrag van rozen. Aan dit onderzoek hebben 4740 consumenten meegewerkt, minimaal 1.100 per land. In het onderzoek zijn een aantal stellingen over snijbloemen in het algemeen voorgelegd.
Veel consumenten zijn het eens met de stelling dat snijbloemen vaak een spontane aankoop zijn, met name in Nederland en Duitsland (circa 70% is het daarmee eens). Bijna alle consumenten (65% tot 80% per land) zijn het eens met de stelling dat ze gefascineerd zijn door hoe bloemen veranderen en zich ontwikkelen; er is altijd weer wat anders te ontdekken. In drie van de vier landen geeft men aan ontvankelijk te zijn voor aanbiedingen (circa 50%), in Frankrijk speelt dit minder een rol.
Duitsers minder tevreden
In het onderzoek is ook de tevredenheid en de loyaliteit in het kopen van rozen gemeten. Op de vraag over de algemene tevredenheid bij de laatste aankoop van rozen, waren de Duitsers het minst tevreden. Slechts 49% van de Duitsers zegt tevreden of zeer tevreden te zijn. In de andere landen is circa driekwart (zeer) tevreden over hun laatste aankoop.
De Net Promotor Score (NPS) is een instrument om de loyaliteit in kaart te brengen, door de aanbevelingsintentie te meten. Personen die makkelijk aanbevelen, noemen we promoters. Personen die niet makkelijk aanbevelen noemen we detractors. Door het aandeel detractors van de promoters af te halen, hou je de NPS score over. Deze is in Duitsland ook iets lager dan in de andere landen. Een directe verklaring hiervoor is er nog niet. Aanvullend onderzoek is hiervoor nodig.
Rozen zijn een geschikt cadeau om de liefde te symboliseren
Rozen zijn een mooi cadeau, het past bij veel mensen en het voldoet vaak aan de smaak van de ontvanger. Rozen geef je aan vrouwen, voor mannen vindt men het een minder goed geschenk. En rozen zijn een geschikt cadeau voor bijna alle leeftijden. Uitzondering hierop zijn jongeren onder de 30 jaar. Hoe ouder de ontvanger, hoe geschikter de roos als cadeau.
Redenen waarom men geen rozen voor zichzelf koopt, is omdat men het te duur vindt en/of er geen geld voor heeft. Of men vindt dat hij niet lang genoeg staat (vooral Duitsland en Frankrijk). De meeste consumenten herinneren zich de laatste keer dat ze bloemen hebben gekocht bij een bloemist. Men kiest de bloemist vanwege de betere kwaliteit en omdat de bloemist de vakspecialist is. Voor prijs en gemak gaat men naar de supermarkt.
Als consumenten rozen kopen zijn de kleur, prijs, bloeistadium en grootte van de bloem het meest belangrijk. De roos is vooral een geschikt cadeau voor gelegenheden die te maken hebben met liefde en relaties zoals bij een huwelijk, een relatie-jubileum, voor Valentijn en Moederdag.
Roos maximaal 7 dagen mooi
Rozenkopers zijn minder goed op de hoogte van de verzorging van een roos. Men is minder bekend met de tips voor het verzorgen van een roos voor een langere houdbaarheid:
- Opnieuw afsnijden na enkele dagen,
- minimaal 5 centimeter water in een vaas,
- bloemenvoeding gebruiken,
- het blad afsnijden, juist niet de doorns verwijderen
Deze en nog meer aspecten over verzorging van rozen zijn getoetst bij consumenten. Onder Duitse en Franse kopers is het minder bekend dat bloemenvoeding zorgt voor langere houdbaarheid (maximaal 50% weet dit versus 70% en 80% in het VK en NL).
In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is men minder bekend met het feit dat het na een paar dagen opnieuw afsnijden van de rozen zorgt voor langere houdbaarheid. In Duitsland en Frankrijk weet circa 70% dit. In alle vier landen gaat de meerderheid er vanuit dat de roos thuis in een vaas maximaal zeven dagen mooi blijft.